schrift  op handgeschept papier  met blad

schrift  op handgeschept papier  met blad

 

Philippine Lugtigheid

Jagershof 21

9751 ED Haren

schrift op handgeschept papier met vrucht klaproos

schrift op handgeschept papier met vrucht klaproos

 

Het werk dat ik tijdens de Open ateliers presenteer is vanaf 2004 ontstaan. Al lang boeide mij het  schrift dat ik vond in boeken of op andere plekken. 

  1. Zo is er een brief van mijn grootvader – van beroep was hij tuinder- in een prachtig schrift. Het intrigeerde mij dat een eenvoudige man zo prachtig kon schrijven!
  2. Maar ook een oud Frans geschrift en een klein briefje dat ik vond in een etuitje van de Wereldwinkel in wat later Bengaals bleek te zijn waren inspiratiebronnen.
  3. Ook kocht ik een klein kunstwerkje gemaakt van een houten blok op een markt waar de kunstenaar een klein briefje op had geplakt in een prachtig schrift. Mij intrigeerde de grafische vormgeving.

En op een dag gebeurde het: de kroontjespen die nog in mijn bezit was van de Kweekschool en de Oost Indische inkt gingen intuïtief hun weg. Ik herinner me het moment heel goed: de tekens bleven komen. Sindsdien heb ik ze op vele manieren verwerkt tot schrifturen.

Wat belangrijk is voor het schrijven:  de rust, de stilte die nodig is om dit werk te doen. Een enkel zacht geluid van muziek, een zanger die Handel zingt, liefst in mineur. Dat is de prachtigste muziek.

Het voelt alsof ik dit al jaren gedaan heb. Het schrift ontwikkelt zich wel en is in de loop van de tijd anders geworden, hoe anders? Ik denk complexer. Niet nadenken, dat is belangrijk!

openatelierslogo2

 

  

 


HOME        DEELNEMERS        KAART  


LINKS    CONTACT    DEELNEMEN